25-jarig bestaan vereniging Individuele Kunstenaars en Hobbyisten - Vrijdag 12 juni 2015

Geachte collega’s,

Beste kunstenaars,

Beste kunstliefhebbers hier aanwezig,

 

Het is voor mij als schepen van cultuur en vrije tijd, een eer om deze tentoonstelling nav van het 25-jarig bestaan van de vereniging van Individuele Kunstenaars en Hobbyisten te mogen openen. De vereniging groepeert een grote verscheidenheid aan kunst- en hobbyvormen.

Van bij de start zijn er nog 2 oudgedienden overgebleven: Magda Deschynkel (de voorzitster) en Jan Boyen (de man van de miniatuurkermis). Beide hebben vele kunstenaars en hobbyisten de revue zien passeren.

Bij de opstart van de vereniging was de gemiddelde leeftijd 65 à 70 jaar.

Op de toenmalige exposities waren houtsnijwerk, schilderijen, pentekeningen, zijdeschilderen, batik en schilderen op velours te bewonderen. In die tijd waren er ook deelnemers die hun riante verzameling suikerklontjes en bierviltjes tentoonstelden. Twee items die, jammer genoeg, nu niet meer aan de orde zijn.

Door de jaren heen is er meer en meer “ jong bloed “ bijgekomen die een nieuwe boost aan de vereniging hebben gegeven.

Jan Boyen is geëvolueerd van enkele kleine molens naar een volledig kermisdorp  van 7 meter lang. Magda Deschynkel heeft de nieuwe lading kunstenaars sterk zien vooruitgaan.

Ieder koos zijn eigen richting met als resultaat : telkens een zeer gevarieerde kunst – en hobbytentoonstelling.

Momenteel bestaat de vereniging uit een gedreven en zéér creatieve groep mensen.

Naast de 2 jaarlijkse expositie neemt jullie vereniging al voor het 3de jaar op rij deel aan de “Week Van De Amateurkunstenaar”.

Door toedoen van de nieuwkomers wordt geregeld een doe-activiteit of een workshop ingelast tijdens de tentoonstellingen. Dit valt bij de bezoekers meestal erg in de smaak.

Het motto van de vereniging is : “kunst bovenal, kunst voor iedereen én door iedereen, kunst maakt gelukkig“

Op deze jubileumtentoonstelling doen, naast de eigen leden, ook kunstenaars van andere deelraden mee.

Voorstelling van de deelnemers :

 • Daniel Van Nieuwenhuyze: schildert olieverf op doek, liefst met een paletmes. Hij houd van felle kleuren en hoopt dat zijn schilderijen mensen gelukkig maken.

 • Peter Van De Velde: is autodidact, schrijft, musiceert en experimenteert graag met allerhande materialen, houdt van landschappen in olieverf en kleurrijk abstract in acryl.

 • Carine De Bundel: is Parkinsonpatiënt, haar schilderijen zijn voor haar een uitlaatklep, maakt gebruik van sierpleister en verf, ze schildert meestal cirkels die een draaiende wereld voorstellen.

 • Anny Martens: beschildert porselein, houdt van zeer fijne en romantische taferelen, schildert ook Sumi-E = een Japanse aquareltechniek.

 • Ann Haleydt: maakt juwelen met een persoonlijke toets in epoxy-hars Ice Resin.

 • Suzie Jacobs: schildert met acrylverf op doek, probeert zo getrouw mogelijk natuurbeelden weer te geven.

 • Eddy Brijs: schildert met olieverf / soms aquarel, al zijn werken zijn eigen composities, zijn onderwerpen hangen af van zijn gevoel of indrukken van het moment.

 • Patrick Coppens : maakt olieverfschilderijen op doek waarin de schoonheid van mens, dier, natuur en droombeelden centraal staan.

 • Hugo de Gent : is autodidact en veelzijdig beoefenaar van tekenen en schilderen, hij werkt graag naar model en trekt vaak de natuur in                                                                                                          

 • Linda Boogmans : is gepassioneerd door vele hobby’s zoals  bloemschikken, handwerk, Powertexbeelden maar ontwerpt voornamelijk juwelen.

 •   Jan Boyen : bouwt handgeschilderde schaalmodellen van, zowel verdwenen als van nog bestaande kermisattracties.

 • Ignace Hendrickx : is keramist en kunstschilder, maakt olieverfschilderijen op doek, zijn thema’s zijn zeer doordacht.

   

 • Magda deschynkel :naast pastel en aquarel schildert zij voornamelijk met olieverf, zij laat zich door niemand iets opdringen wat in uiting komt in haar abstracte schilderstijl, zij houdt ook van amigurumihaken.

   

 • Fernand Van Langenhove : gepassioneerd fotograaf sinds 1967, zijn foto’s sierde dikwijls Denderend Aalst, heeft al vele prijzen in de wacht gesleept, heeft in 2014 een fotoboek uitgegeven “Aalst door Fernand “.

   

 • Yolande Beeckman : heeft zich toegelegd op klos – en naaldkant, ontwerpt haar creaties volledig zelf, zij is medestichtster van atelier “Rosemarijn” , geeft les in Aalst en in verschillende buurlanden oa in Duitsland.

   

 • Marianne Hauwelaert : boetseert fantasiefiguren in oa Polymeerklei, is liefhebster van de natuur en sprookjesfiguren, schrijft graag boeken en verhalen, is een superhandwerkster (haken, breien)

   

 • Elke De Winter : maakt elfen en draken in natuurlijke materialen met naald en draad, breidt, haakt en speelt graag verstoppertje met kabouters en lieve elfjes.

 • Renske Nordt : schildert met olieverf op doek en plaatst schilderen onder de noemer : “reizen zonder het huis te verlaten”.

   

18 personen nemen deel aan de tentoonstelling.  In de Ridderzaal kan je hun werken bewonderen. Het gebedshuisje is omgetoverd tot sprookjestoren.

Hierin vinden enkele workshops “ juwelen maken “ plaats, is het handwerkcafé ondergebracht en kan je je laten onderdompelen in een sprookjeswereld voor groot en klein.

U ziet het, er is voor elk wat wils en ik sta alvast te popelen om een kijkje te nemen bij de verschillende kunstenaars.

Ik wens u allen van harte proficiat en veel succes en ‘ kunstgenot’.

 

Ilse Uyttersprot
Eerste schepen

 

 

Afbeeldingen in bijlage:

25-jarig bestaan vereniging Individuele Kunstenaars en Hobbyisten - Vrijdag 12 juni 2015
25-jarig bestaan vereniging Individuele Kunstenaars en Hobbyisten - Vrijdag 12 juni 2015