"Tijd voor uitbreiding zwembad"

VANAF 2016 ZOU OOK RECREATIEF GEDEELTE MOGELIJK MOETEN ZIJN

 

Schepen van Sport Ilse Uyttersprot (CD&V) wil het stedelijk zwembad aan de Albrechtlaan in Aalst uitbreiden en laat in het kader daarvan een studie uitvoeren. "Uit een bevraging blijkt dat de Aalstenaar vragende partij is voor een recreatief gedeelte in ons zwembad", zegt ze. Het zwembad is 29 jaar oud en eigenlijk alleen geschikt om er baantjes in te zwemmen. Daar moet verandering in komen, vindt de sportschepen.

Het is een oude droom van menig zwemliefhebber in Aalst en een terugkerende belofte tijdens verkiezingen: een modern stedelijk zwembad. "Het stond in 2012 in zo wat alle partijprogramma's, ook in het onze. Ik verwacht veel van de partijen in de meerderheid", zegt Bart Van den Neste, gemeenteraadslid van oppositiepartij Open Vld. Hij is een vurige voorvechter van een uitgebreid zwembad.

Nieuwe visie

"Er is dringend nood aan een nieuwe visie voor het zwembad van Aalst. Nu gebruiken scholen en baantjeszwemmers het, maar het kan zoveel meer zijn dan dat. Als je ziet dat Aalstenaars naar Dendermonde en Ninove naar het zwembad gaan, dan weet je dat er een enorm potentieel voor is hier." Door evoluties op vlak van ruimtelijke ordening in de omgeving van de Albrechtlaan zou vanaf 2016 in principe een uitbreiding van het Aalsters stedelijk zwembad tot de mogelijkheden behoren. "Het hangt af van hoe snel de collega van Ruimtelijke Ordening haar werk doet, voor we echt kunnen starten met plannen. Ondertussen wil ik de uitbreiding van het zwembad laten onderzoeken en bestuderen, zodat we klaar zijn", zegt Ilse Uyttersprot (CD&V), schepen van Sport. "Dat de Aalstenaar vragende partij is voor een recreatief zwembadgedeelte bleek al uit de bevraging in het kader van het sportbeleidsplan in 2007. Een studie is dus zeker aan de orde", zegt Uyttersprot. Van den Neste is tevreden met de aanzet die de schepen van Sport geeft aan het project en doet enkele suggesties.

Publiek-privaat

"Ik ben van mening dat we dit kunnen realiseren via een publiek-private samenwerking. Er zijn voorbeelden genoeg. In Leuven en Knokke hebben de stadsbesturen ook zwembaden gezet in samenwerking met de privésector", zegt Van den Neste. Uyttersprot hoopt ook op overheidsgeld. "We moeten bekijken of er geen subsidies mogelijk zijn van de hogere overheden. Er zijn nog steden met dezelfde problematiek. Misschien is er wel iets mogelijk", zegt zij. Knokke is het voorbeeld volgens Open Vld. "Daar betaal je als baantjeszwemmer iets minder dan wanneer je het recreatieve deel wil gebruiken. Zo blijft de sportende medemens tevreden. Wie gebruik wil maken van het buizencomplex, de vier à vijf sauna's en het Turks bad betaalt iets meer in het zwembad van Knokke", zegt Van den Neste.

 

Afbeeldingen in bijlage:

"Tijd voor uitbreiding zwembad"