Woord en beeld ontmoeten elkaar in Magenta Reborn - Vrijdag 2 oktober 2015

Beste aanwezigen, kunstenaars, vrienden van kunstenaars, kunstliefhebbers,

Kortom, beste vrienden van Magenta Reborn,

 

Het is een eer om als schepen van cultuur de jaarlijkse tentoonstelling van jullie organisatie te mogen openen.

Magenta reborn is een kunstcollectief met 5 kunstenaars uit de omgeving van Aalst, elk met een eigen visie en thematiek, een eigen creatie en techniek. Jaarlijks stellen deze kunstenaars hun werk voor aan het ruime publiek. Het geheel is telkens een prachtig samenspel van diverse kunstvormen.

Tijdens deze expo versterken de leden van Magenta Reborn hun beeldend werk met de kracht van het woord. Ik wil hier toch proberen om alvast een tipje van de sluier te lichten.

Dichter/kunstenaar Steven Van Der Heyden brengt naast eigen poëzie ook  de onderliggende emotie in het beeldend werk  naar boven. Woord en beeld zijn voor Steven onlosmakelijk verbonden en in die zin ook een inspiratiebron voor elkaar.

Poëzie is voor hem uitrusten op gedachten, zich laten raken door het schijnbaar “gewone”, een poging om het tijdelijke te overstijgen. Want is niet elke creatieve onderneming een zoektocht naar nieuwe manieren om iets uit te drukken?

Hoewel poëzie vaak begint met een beter zwijgen, heeft het voor Steven ook te maken met een zekere ontvankelijkheid. Je open stellen in het moment zorgt voor heel wat ontdekkingen. De stilte kan het woord nemen en de deur op een kier zetten naar meer dialoog.

Net als de leden van Magenta Reborn staat hij voor een uitzonderlijke uitdaging: datgene wat wij niet ervaren als emotie binnenleiden in ons leven.

Daarnaast wordt een kunstwerk (beeld en woord) ook nog altijd bepaald door een extra dimensie namelijk: een eigen visie, thematiek, creatie en techniek.

Deze expo presenteert die diversiteit aan keuzes door je kennis te laten maken met de volgende kunstenaars:

- Chris Schellekens presenteert expressionistische schilderijen

- Emile Van de Voorde maakt abstracte beeldhouwwerken

- Liliane Joos haar schilderijen kan je omschrijven als realistisch met een impressionistische toets

- Sabine Van Hover brengt haar juweelkunst, geïnspireerd door architecturale en natuurlijke vormen

- Steven Van Der Heyden brengt woord-en glaskunst, vorig jaar verscheen zijn debuutbundel “Klein geluk” die als bijzonder onthaald werd bij een breed publiek. De bundel werd opgenomen in de collectie van het poëziecentrum te Gent. Deze man beschikt al over een knap palmares en zal zowel op zaterdag als zondag voordragen uit eigen werk telkens om 16u, daarna wordt ook een signeersessie voorzien.

Beste mensen,

Ik wens u allen een heel inspirerende tocht doorheen deze expo en aan de organisatoren: van harte proficiat en veel succes!

 

Ilse Uyttersprot

Eerste schepen