Opening Retrospectieve Walter Schelfhout (Aalst 1942 – 2006) - Zaterdag 12 maart 2016

Beste collega’s schepenen,

Beste familie en vrienden van Walter,


Beste kunstliefhebbers,

 

Vorig jaar werd mij, als schepen van cultuur, gevraagd om deze retrospectieve van Walter Schelfhout te behartigen, wat ik met veel plezier heb gedaan, niet in het minst omdat Walter geboren en getogen Aalstenaar was, personeelslid van de stad en zijn eerste stappen in de kunstwereld zette op de Aalsterse Academie.

 

Walter was een van de pioniers van de abstracte kunst in Aalst en daar zijn we nog altijd trots op.

 

In deze overzichtstentoonstelling van Walter Schelfhout, staan we stil bij zijn veelzijdigheid en hebben we aandacht voor zijn rol als galerist in Aalst. Hij kan beschouwd worden als wegberijder van de abstracte schilderkunst te Aalst.

 

Tot eind jaren ’50 – begin jaren ’60 bleef het kunstleven te Aalst eerder traditioneel figuratief. Schelfhout behoorde tot een groepje jonge kunstenaars die de moderne kunst introduceerden in onze stad.

 

Rond 1962 evolueerde hij van figuratie naar abstractie, en hierbij koos hij voor het radicale constructivisme.

Zijn hele loopbaan bleef hij trouw aan deze zuiver schilderkunstige stijl, waarbij wel een duidelijke evolutie in zijn werk kon gevolgd worden. Hij evolueerde van de strikte geometrie naar een soepeler spel met modulaire structuren.

Zijn latere werk wordt gekenmerkt door een lossere, speelsere penseelvoering.

 

Schelfhout was niet enkel belangrijk als beeldend kunstenaar (schilder, tekenaar, graficus, juweel- en meubelontwerper, enz..). Ook als galerijhouder speelde hij een belangrijke rol te Aalst, door in 1968 de Reform Galerij te openen, waar nationale en internationale abstracte kunst werd getoond, voor het eerst in Aalst!

 

Walter Schelfhout was beroepshalve verbonden aan de stad Aalst, eerst enkele jaren in de Stedelijke Kunstacademie, later vele jaren in het Stedelijk Museum, waar zijn sobere, rechtlijnige tentoonstellingsstijl beeldbepalend was.

 

Op 16 april 2006 overleed kunstenaar Walter Schelfhout.

Met deze retrospectieve brengen we Walter, zijn werk en zijn passie weer even heel dichtbij.

 

Dank aan de familie en aan de medewerkers van het museum voor de geleverde inspanningen.

Ik wens u van harte een beklijvende tentoonstelling!

Veel succes!

 

Ilse Uyttersprot

Schepen van Cultuur

 

Afbeeldingen in bijlage:

Opening Retrospectieve Walter Schelfhout (Aalst 1942 – 2006) - Zaterdag 12 maart 2016