Renovatie zwembad kost 2,2 miljoen

STAD BERGT OOK PLANNEN VOOR RECREATIEBAD NOG NIET OP

De stad Aalst zal 2,2 miljoen euro investeren in de renovatie van het stedelijk zwembad. Schepen van Sport Ilse Uyttersprot (CD&V) dient ook een subsidieaanvraag in bij minister van Sport Muyters (N-VA). Ze hoopt op 700.000 euro Vlaamse steun. "De investering is nodig om het zwembad open te houden", zegt Uyttersprot. Maar daarmee heeft Aalst nog geen bad voor recreatie.

Vlaams minister van Sport Philippe Muyters (N-VA) maakte in maart bekend dat hij 10 miljoen euro vrijmaakt voor de renovatie van zwembadinfrastructuur. "Als de gemeenteraad van september daarvoor haar toestemming geeft, dan zullen we een subsidieaanvraag indienen bij de minister. Die is geplafonneerd tot 700.000 euro, 30 procent van de totale kost. De overige 70 procent zullen we zelf betalen. Daarvoor is er in de meerjarenplanning budget voorzien", zegt Ilse Uyttersprot (CD&V).

Het stedelijk zwembad van Aalst is bijna 30 jaar oud en de stad moet regelmatig aanpassingswerken uitvoeren. "Sowieso moeten we serieus investeren in het zwembad, als we het in de toekomst open willen houden. Er is heel wat werk op vlak van isolatie en er zijn ook aanpassingen nodig aan het dak. We dreigen te moeten sluiten, als de toestand blijft zoals ze is en we krijgen controle. Het zwembad moet duurzamer. Het is het enige 50-meterbad in Oost-Vlaanderen naast Rozebroeken in Gent en zwembad Puyenbroeck op het provinciaal domein in Wachtebeke. Door de strengere regels zullen er heel wat zwembaden uit de regio waarschijnlijk de deuren moeten sluiten en dat willen we voorkomen", zegt ze. Als Muyters over de brug komt met subsidies dan kan het snel gaan met de renovatie. "Een van de voorwaarden van de Vlaamse regering is dat het project tegen 2019 af is", zegt Uyttersprot.

Plopsaland

Aalst droomt al langer van een zwembad waar ruimte is voor recreatie en waar je dus meer kan doen dan alleen maar baantjes trekken. "Maar zo'n zwembad zal vele malen meer kosten", zegt schepen Uyttersprot, die er wel in blijft geloven. "De stad is bezig aan een ruimtelijk uitvoeringsplan Mijlbeek dat waarschijnlijk klaar zal zijn in 2017, waarna zo'n recreatief bad tot de mogelijkheden behoort", zegt ze.

Bart Van den Neste van Open Vld kwam al verschillende keren tussen in de gemeenteraad over het zwembad. "Ik denk dat het sneller kan, als we het zwembad uit het grote ruimtelijk uitvoeringsplan lichten. Dat is perfect mogelijk, maar men moet dat willen. Op onze vraag zijn we met de gemeenteraadscommissie op plaatsbezoek geweest in zwembaden in Knokke en Gent waar baanzwembaden gecombineerd worden met recreatie. De stad werkt er telkens samen met een privépartner. Naar zoiets moeten we naartoe", zegt Van den Neste. Ilse Uyttersprot lijkt daar wel oren naar te hebben, al zal het niet met Plopsaland zijn. "Die lieten aan een andere stad weten niet met openbare zwembaden samen te willen werken, dus die piste volgen we niet meer", zegt ze.

Afbeeldingen in bijlage:

Renovatie zwembad kost 2,2 miljoen