Speech 25 jaar Aabazjoer - zondag 18 oktober 2015

Beste collega’s van het college,

Beste oud-collega’s,

Beste poppenspelers, stemvirtuozen, schrijvers, techniekers, poppen-en kleermakers van Aabazjoer,

Beste vrienden, familie, oud-gedienden van het Aalsters poppentheater,

 

Het is altijd leuk om aanwezig te mogen zijn op de viering van een culturele vereniging van onze stad.

Het geeft mij telkens weer heel veel inspiratie om zelf ook weer tijd te maken om actief mee te doen aan cultuur. En dat is vandaag zeker niet anders.

Niettegenstaande Aabazjoer voor mij zeker geen onbekende is, stond ik bij het opzoeken van wat meer achtergrondinformatie over jullie vereniging , vaak verstomd van de veelheid van activiteiten, de historiek, de groei en bloei die jullie al meemaakten.

Gestart vanuit de passie voor poppen van 2 “Luccen”,2 KSA-ers, in de jaren 70 werd 25 jaar terug de ervaring en inspiratie , het enthousiasme en het temperament van deze heren gebruikt om Aabazjoer op te starten. Naast Luc en Luc, kreeg ook Eddy een bijzondere plaats in deze Aalsterse poppenwereld.
Er werd gepeeld in zaaltjes en op straat, in het Aalsters, en met 1 rode draad: “ mensen aan het lachen brengen”.

Volwassenen amuseren met een poppenkast, het klinkt heel bijzonder. En dat is het ook.

Ik ga hier niet verder ingaan op de verschillende stukken die jullie speelden, maar 1 zaak is zeker: wie een voorstelling meemaakt, die komt terug! Zelden of nooit blijft het bij 1 keer, en er wordt steeds reikhalzend uitgekeken naar nieuwe voorstellingen.

Het ging niet allemaal zonder slag of stoot. Er zijn veel bloed, zweet en tranen gevloeid om de top waar jullie nu zijn te bereiken .

Het spelen in het zo aangename, intieme zaaltje van Den Babbelaer, vergde van spelers en stemmenmakers telkens een hele verhuis. Deuren werden verplaatst, podia aan- en afgevoerd en stoelen werden versleurd.

Twee keer per week werd een stuk van het café verbouwd tot een van de kleinste theaterzaaltjes ter wereld en 15 minuutjes na de voorstelling stond men met zijn allen een pint te drinken  aan den toog en was alles weer netjes opgeborgen.

Ik heb mij laten vertellen dat het achter de kast vaak geen sinecure was om al het volk een plaats te geven en dat het op zomeravonden bakken en braden was. Het was ook not done om de dag voordien sterk gekruide gerechten te nuttigen of teveel alcohol te nuttigen, want achter de kast kon iedereen meegenieten.

Het team breidde gestaag uit. Ook vrouwen kregen een plaats binnen het poppentheater, en ism de stad werd gewerkt aan een nieuwe locatie: de Floereminne, in het Kattheater.

De leden van Aabazjoer zijn een bont gezelschap met mannen en vrouwen met diverse achtergronden, maar allemaal met een passie voor poppentheater.

Het is een komen en gaan, er even tussenuit en terug aanknopen, jarenlang meespelen en eens wat gas terugnemen, maar 1 constante: eens aabazjoer, altijd aabazjoer, zowel bij de spelers als bij de sympathisanten en fans.

Jullie hebben helaas ook meermaals definitief afscheid moeten nemen van bepaalde vrienden. Fans van het eerste uur, maar ook van 1 van jullie stichters.

Ik ben ervan overtuigd dat jullie vandaag ook eens heel speciaal aan hen zullen denken.

Ik wil jullie bovenal van harte bedanken voor jullie medewerking aan cultuur voor iedereen in onze stad, voor de vaste waarde die jullie geworden zijn !

Van harte proficiat en doe er nog maar vele veelvouden van 25 bij.

 

Ilse Uyttersprot
Eerste schepen

Afbeeldingen in bijlage:

Speech 25 jaar Aabazjoer - zondag 18 oktober 2015