Tentoonstelling Utopia Werf - Zaterdag 1 oktober 2016

Geachte collega's uit het schepencollege en de GR,

Dames en heren,

Beste Frederik,

 

Allereerst heet ik u allen van harte welkom in de Werf op de opening van deze tentoonstelling.

Het thema 'de ideale wereld' Utopia is universeel en zeker in dit jaar 2016 niet uniek te noemen. Immers, deze expo kadert dan ook in dit herdenkingsjaar van de uitgave 'Utopia', geschreven door Thomas More in 1516 en gedrukt door onze Dirk Martens.

Het Dirk Martenscomité bracht vorig jaar dit jubileumjaar onder de aandacht en hoopte zoveel mogelijk verenigingen en actoren in onze stad aan te zetten iets te doen rond dit dankbaar thema. Een aantal van hen in onze stad maakten hiervan gretig gebruik, vandaag dus ook de Werf in een co-productie met Flair.

Dankbaar thema, omdat de 'ideale wereld' voor iedereen iets anders is en dus een oneindige inspiratie biedt en dit op zovele vlakken, zowel voor jong en oud, voor iedereen in deze samenleving. Wij hebben ‘utopia' ruim geïnterpreteerd en toegespitst op schoonheid.

Van het begin der tijden is de mens begeesterd door schoonheid. De griekse filisoof Plato die zei: "Het gaat niet om de schoonheid die je hebt, maar om de schoonheid die je verlangt" en tot de filosofen van de 19e en 20 eeuw heeft iedereen wel een citaat hoe ze schoonheid zien en ervaren.

Iedere mens is misschien wel op zoek naar de ideale schoonheid, maar schoonheid is voor iedereen anders en soms ook relatief. Ook onze eigenwaarde en ons mens- en wereldbeeld werkt  zonder twijfel in op onze visie over schoonheid.

We hebben in de Werf een traditie om ieder jaar een fototentoonstelling te houden. Dit jaar zijn we op zoek gegaan naar 'ideale schoonheid'.

Voor een fototentoonstelling heb je natuurlijk fotomodellen nodig ... en in de zoektocht naar het utopisch ideaal’ in deze sector konden we rekenen op de bereidwillige medewerking ,bij Flair en zijn hoofdredacteur Frederik De Swaef.

Een aantal Flairfotografen (Tjorven Boucher, Karel Daems, Joost Joossen, Jean Van Cleemput, Ellen van den Bouwhuysen) hebben we gevraagd om een selectie te maken binnen hun werk m.b.t. schoonheid.

U zal zien dat het gaat over een 'veranderende 'schoonheid en dat er ook een impact is van de tijdsgeest op wat we als schoonheid ervaren. M.a.w. aan de hand van een selectie van Flaircovers door de jaren heen zien we dit schoonheidsbeeld wijzigen.

 

Dames en heren, vandaag is meer dan een opening. Het is "beleving", een totaalconcept. De tentoonstelling wordt omkaderd door een Flair-event waarbij geïnteresseerden zich kunnen laten opmaken door visagist en zich laten fotograferen in een cover van Flair die gedeeld kan worden via de sociale media.

De cavabar en de dj met loungemuziek zorgt er zeker voor om ons in de juiste sfeer te brengen. Ik zou zeggen genieten is de boodschap vandaag

Dan geef ik nu graag het woord aan Aalstenaar Frederik De Swaef.

 

Ilse Uyttersprot

Schepen van Cultuur