Carnaval Aalst 2008

Voor gerelateerde foto's, video's of toespraken:

 De Aalsterse rusthuizen kregen gisteren een uitgelaten bende carnavalisten over de vloer, met Keizer Kamiel, burgemeester Ilse Uyttersprot en prins Kenny op kop.

Het bezoek aan de rusthuizen is een jaarlijkse traditie waarvoor de carnavalisten graag hun slaap laten. Om 9 uur begon de tocht al aan Ter Rozen, waarna het rusthuis op Sint-Job en de Hopperank in Erembodegem aan de beurt waren.

Keizer Kamiel zong er zijn carnavalsklassiekers, die iedereen nog kende. Kenny zong ‘Heila Ilse’ en Ilse zelf, gekleed als elf, waagde zich ook aan een zangpartijtje. Met ‘Geried vèr de stroid’ zong ze haar eigen versie van ‘Soldiers of Love’ van Liliane Saint-Pierre. Een echte zangeres zal ze nooit worden, maar haar stem leek wel op die van Jane Birkin in ‘Je t’aime moi non plus’. Geen rusthuisbewoner die daar bezwaar tegen heeft. (EDG)


AALST - Tot vorig jaar werd getwijfeld over het carnavalshart van de nieuwbakken burgemeester. Onterecht, Ilse Uyttersprot heeft dit jaar zelfs een carnavalsplaatje uit. Mogelijk wordt ze gedraaid op Ajoin Music, de zender die de klok rond carnavalsplaatjes draait. Burgemeester Ilse Uyttersprot kan zingen. Ze zal haar carnavallied nog een paar keer live brengen.

foto's Carol Verstraete

Over de zangkwaliteiten van de Uyttersprot zijn de meningen nu eens niet verdeeld: ze is geen nachtegaal, maar eerlijk gezegd zijn de echt goeie carnavalsstemmen op de vingers van één hand te tellen. Kersvers prins Kenny is ook geen Pavarotti, hij won op 15 december wel de verkiezing dankzij Heila Ilse.

Uyttersprot koos voor een bewerking van Soldiers of love van Liliane Saint-Pierre. In het Oilsjters klinkt dat dan als Geriet ver de stroid. 'Op carnaval van vorig jaar heb ik voor het eerst een liedje gezongen, maar dat is toen niet op cd uitgekomen. De tekstschrijver heeft gevraagd of het nieuwe liedje op de verzamel-cd van Porteplum mocht komen en ik heb daarmee ingestemd. Bedoeling is dat ik het liedje een paar keer live zal brengen, zals op de carnavalsraadszitting daags voor carnaval.'

Elk jaar verschijnen er 70 nieuwe carnavalsnummers die worden uitgebracht op de albums van Porteplum, de carnavalsgroep Vriet en de Prinsencaemer en de Prinsengarde. Bij Ajoin Music zien ze die cd's graag komen, want sinds de Prinsenverkiezing draaien ze op die zender de klok rond carnavalsmuziek. Zeven weken aan een stuk. Ajoin Music (107.8 FM of via de site) is een idee en initiatief van Digitale Regio Aalst (DRA) vzw & City-Music. 'We draaien alle Aalsterse carnavalshits van vroeger en nu', zegt Alain Buyle van DRA.

'We doen het voor het vijfde jaar op rij en elk jaar doe we er een schepje bovenop. De reclameboodschappen zijn ook allemaal in 't Oilsjters en we proberen tussendoor grappige animatie te brengen.'

Wie een tijdje naar Ajoin Music luistert, valt op dat carnavalsmuziek een mannenzaak is, burgemeester Uyttersprot en de Hiete Gerrekes niet te na gesproken. 'Dat klopt', zegt Buyle. 'Inhoudelijk gaan de liedjes dikwijls dezelfde richting uit: de vrouw zit bij de haard te wachten tot de man zat thuiskomt. Een populaire metafoor in carnavalsmiddens.'

'Door het internet raakt de Oilsjterse carnavalsmuziek tot buiten de stadsgrenzen. Daardoor ontstaan onverwachte problemen, herinner u de VRT-rel na de persiflage op Tocht door het donker. Dit jaar zijn er verschillende persiflages uit op Mega Mindy, waarvan een paar echte goeie. Hier en daar wordt een bloot lichaamsdeel bezongen. Totnogtoe heeft nog niemand geprotesteerd.'


 

Bijlage Afb.: 
Carnavalsaffiche 2008
Nominette 2008
Burgemeester zingt in rusthuizen
Burgemeester verkrijgbaar op CD
Bijlage Audio: 

You are missing some Flash content that should appear here! Perhaps your browser cannot display it, or maybe it did not initialize correctly.